sâmbătă, 12 februarie 2011

Cel mai rapid browser WEB din Lume

A trecut un an de când colegul meu Daniel a scris articolul despre războiul browserelor web, iar în tot acest interval de timp s-au produs mici modificări. Fiecare producător a lansat versiuni mai noi pentru propriul browser. Un lucru a rămas totuşi neschimbat. Toţi producătorii afirmă despre browserul lor că este cel mai rapid din lume. Bineînţeles că nu poate exista decât un singur câştigător, aşa încât vom încerca pe parcursul articolului să aflăm care este acesta.
Mozilla Firefox 3.6
Firefox 3.6.13 este ultima versiune stabilă a acestui browser. De pe internet se poate descărca bineînţeles şi versiunea 4.0 beta. Ca şi până acum succesul lui Firefox constă în extensiile care îmbunătăţesc semnificativ navigarea pe internet. În plus, odată cu versiunea 3.6 a fost inclusă o nouă funcţionalitate care oferă posibilitatea de a schimba rapid interfaţa browserului. Este vorba de aşa numitele “Personas” ce pot fi aplicate imediat peste interfaţa de bază folosita de Mozilla Firefox. (http://www.getpersonas.com)
Google Chrome 8
Versiunea 8.0.552 a fost lansată în data de 12 ianuarie 2011 şi păstrează aceleaşi elemente distincte ca versiunile precedente: aspect minimalist, afişarea fiecărui tab deasupra barei de adrese care are şi functie de motor de căutare, tratarea fiecărui tab deschis ca un proces separat în Windows, etc. Nici Google Chrome nu duce lipsă de extensii foarte utile şi teme extrem de interesante. Se pare că cei de la Google au început deja să lucreze la versiunile următoare, având în vedere că au anunţat tot în luna ianuarie 2011 versiunea 9.0.597 beta şi 10.0.642 dev.
Google Chrome 8.0
Opera 11
Versiunea 11 a browserului Opera a fost lansată la sfârşitul anului trecut. Printre noutăţile aduse de aceasta se numără opţiunea “tab stacking”, care oferă posiblitatea de a grupa mai multe tab-uri într-un grup pentru mai multă ordine, extensii (care blochează reclame, salvează filme de pe YouTube, etc.), o interfaţă puţin retuşată faţă de ediţia precedentă şi gesturile din mouse care sunt mai bine explicate şi reprezentate vizual. (http://www.opera.com) Cu toate că Opera are o interfaţă atractivă din punctul meu de vedere şi nu poate fi considerat un browser prost, acesta pur şi simplu nu reuşeşte să depăşească mai mult de 2-3% din piaţa de profil. Opera rămâne însă foarte popular în segmentul telefoanelor mobile.
Opera 11
Nu mai reprezintă de mult timp o noutate. Lansat în primăvara anului 2009, Internet Explorer 8 este browserul prestabilit pentru Windows 7 şi Windows Server 2008 R2. Microsoft a implementat odată cu versiunea 8 mai multe funcţii care erau prezente de mult timp la alţi competitori. Chiar dacă Internet Explorer 8 reprezintă o evoluţie faţa de versiunea precedentă, browserul celor de la Microsoft rămâne în continuare destul de lent. Sunt convins că dacă nu ar fi preinstalat pe sistemele de operare Windows, acest browser nu ar mai avea acelaşi succes.
Apple Safari 5
Apple a lansat Safari 5 anul trecut, prin luna iunie. Această versiune vine cu o serie de îmbunătăţiri dintre care merită amintite: noul motor JavaScript denumit Nitro, integrare mai bună cu HTML5, un nou cititor RSS şi suport pentru extensii. Interfaţa este destul de simplă, asemănătoare într-o oarecare măsură cu cea folosită de Google Chrome.
Apple Safari 5
TESTE
Pentru teste am folosit ACID 3 – testează modul în care un browser respectă standardele web; CSS Selectors – test online care evaluează gradul de compatibilitate a unui browser cu standardul CSS3; Peacekeeper – aplicaţie online dezvoltată de FutureMark pe platforma JavaScript care analizează o multitudine de aspecte ale performanţei unui browser; SunSpider – cuprinde mai multe teste (criptografie, decompresie, etc.) şi analizează viteza cu care browserele web le rezolvă.
Teste
Opera 11 si Chrome 8.0 ies castigatori in teste
Concluzii
În primul test, ACID3, aproape toţi participanţii reuşesc să obţină punctajul maxim. Mozilla Firefox 3.6 are (doar) 93 de puncte, iar Internet Explorer 8 trebuie să se mulţumească cu 20 de puncte. Acelaşi lucru se poate spune şi în cazul lui CSS Selectors, cu diferenţa că singurul care nu a reuşit să treacă toate cele 574 de teste este Internet Explorer 8. În Peacekeeper, Opera 11 reuşeşte performanţa să se claseze pe primul loc cu 5780 de puncte, fiind urmat de Chrome 8.0 cu 5622 de puncte şi Safari cu 3210 puncte. Internet Explorer 8.0 rămâne şi de această dată pe ultimul loc, în timp ce Mozilla Firefox nu a reuşit să ruleze toate testele. Nu ştiu exact dacă este din vina calculatorul meu sau pur şi simplu Firefox 3.6 are o problemă cu Peacekeeper. În sfâşsit, ultimul test cu SunSpider ne arată că Google Chrome este cel mai rapid browser din test. Acesta este urmat de Opera 11 şi Safari 5. Mozilla Firefox trebuie să se mulţumească doar cu locul 4, iar Internet Explorer 8… no comment.
Având în vedere că Google Chrome şi Opera 11 au câte o victorie în plus faţă de celelalte browsere cred că este corect ca ambele să fie clasate pe primul loc. Curios sau nu locul doi îi revine lui Safari 5, iar Firefox 3.6 câştigă medalia de bronz. Internet Explorer rămâne consecvent, demonstrând încă odată că este cel mai lent browser de pe piaţă.
Dacă în testul principal am inclus doar versiuni stabile, în tabel am adăugat şi rezultatele obţinute de Chrome 9.0, Internet Explorer 9 şi Mozilla Firefox 4.0, toate fiind versiuni BETA. Chrome 9.0 promite să fie mai rapid decât versiunea actuală, doar că de această dată Firefox 4.0 şi Internet Explorer 9 obţin punctaje foarte bune în ACID 3, CSS Selectors şi Sun Spider. Cel mai mare salt cred că îl face browserul celor de la Microsoft. Internet Explorer 9 s-ar putea să şteargă într-o oarecare măsură păcatele versiunii precedente care este pur şi simplu o dezamăgire atunci când vine vorba de performanţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu